RX calibration fail

Post Reply
vsavu
Posts: 13
Joined: Tue Jan 08, 2019 1:16 pm
4kOpen Owner: Yes
RX calibration fail

Post by vsavu » Thu Jan 24, 2019 8:32 am

When plugging in a USB3 device in the correct port we get the following messages in dmeg and the devices do not work. This happens with multiple devices and a USB3 hub.

Code: Select all

[  629.450637] sti-usb3-phy 8f90000.usb3_phy: fail RX calibration, unplug/plug the cable
[  633.450693] sti-usb3-phy 8f90000.usb3_phy: fail RX calibration, unplug/plug the cable
[  637.450748] sti-usb3-phy 8f90000.usb3_phy: fail RX calibration, unplug/plug the cable

User avatar
attie
Posts: 23
Joined: Thu May 17, 2018 11:40 am
4kOpen Owner: Yes
Re: RX calibration fail

Post by attie » Tue Feb 05, 2019 12:16 pm

Hi vsavu,

Thanks for reporting this issue.
  • Are you able to share what the device is with us?
  • Does the device connect successfully despite these messages?
Attie

vsavu
Posts: 13
Joined: Tue Jan 08, 2019 1:16 pm
4kOpen Owner: Yes
Re: RX calibration fail

Post by vsavu » Wed Feb 06, 2019 7:07 am

The devices do not work and do not appear in lsusb. The device is a USB3 Hub branded with "Targus".
USB id: 05e3:0610.

User avatar
Pete
Posts: 14
Joined: Thu May 17, 2018 4:43 pm
Location: Bristol
4kOpen Owner: Yes
Contact:
Re: RX calibration fail

Post by Pete » Mon Feb 11, 2019 2:12 pm

Hi Vasau,

Do other USB 3.0 devices work?

Cheers
Pete

vsavu
Posts: 13
Joined: Tue Jan 08, 2019 1:16 pm
4kOpen Owner: Yes
Re: RX calibration fail

Post by vsavu » Tue Feb 12, 2019 6:30 am

No

User avatar
attie
Posts: 23
Joined: Thu May 17, 2018 11:40 am
4kOpen Owner: Yes
Re: RX calibration fail

Post by attie » Thu Feb 14, 2019 2:46 pm

Hi vsavu,

Thanks for the extra information.

Unfortunately I don't have a rev B board to hand, but there shouldn't be any difference on the USB 3.0 interface.

I've just tried the following devices using a rev A board and they worked fine.
  • 1d6b:0003 - Anker USB 3.0 hub
  • 0b95:1790 - ASIX 88179 Gigabit Ethernet Adapter
The error message is coming from the Linux kernel - drivers/usb/phy/phy-st-usb3.c:227.
Shortly before there is an mdelay(1), which could be marginal / worth increasing.
  • Do you have any other 4Kopen boards that you can try the USB devices on?
  • The Rx signal pair are trivial (directly from connector to SoC), but have you visually inspected the board for issues?
  • Are you running Starkl or Raspbian?
  • I'll ask our team to test a USB 3.0 device on a rev B board too.
Attie


Post Reply